Vlaamse klavecimbel vereniging

Nieuws

sep
18
2016
Froberger Festival

FROBERGER FESTIVAL in historisch centrum Middelburg

Op 7 en 8 oktober 2016 vindt er in Middelburg een klein muziekfestival plaats gewijd aan Johann Jakob Froberger (1616-1667), die vierhonderd jaar geleden geboren werd. Een unieke kans voor orgel- en clavecimbel-liefhebbers om Frobergers muziek te beluisteren naast het werk van tijdgenoten.


Froberger, hoforganist van de keizer te Wenen maar vooral ook een reiziger die als klaviervirtuoos geheel West-Europa bereisde, schreef een prachtig oeuvre voor clavecimbel en orgel bij elkaar. In deze in alle opzichten fantastische muziek, die nog door Johann Sebastian Bach werd bewonderd en gekopieerd, gaan aspecten als virtuositeit, melancholie en een nieuw soort van expressiviteit hand-in-hand.

 

Twee avondconcerten door Froberger-specialisten Pieter Dirksen (vrijdag) en Bob van Asperen (zaterdag) op het historische Duyschot-orgel (1707) en verschillende clavecimbels vormen het raamwerk van het Festival. Tijdens het dagprogramma (zaterdag) worden het Europa in Frobergers tijd, de achtergronden van deze bijzondere muziek en de uitvoeringspraktijk van diverse kanten belicht. Zo is er een cultuurhistorische lezing over Europa in de zeventiende eeuw, een stadswandeling door de historische binnenstad van Middelburg en een lezing-recital, waarin een aantal stukken wordt toegelicht. Ook is er een lunchrecital met muziek van Froberger en tijdgenoten, door het Huygens Duo bestaande uit Arjen Verhage op Franse barokluit en theorbe en de sopraan Leonore van Sloten.


De organisatie is in handen van Stichting Incanto en Stichting Clavecimbel Genootschap Nederland. Meer informatie (detailprogramma / reserveren van kaarten) is te vinden op www.incantoconcerten.nl 

De Affiche van het festival kan u hier terugvinden

<< Recenter berichtOuder bericht >>

Sponsors

Arpeggio

Dekoninck

Crescendo

Matmus, Van Akenstraat 5, 1850 Grimbergen, Tel: 02/2700446, Fax: 02/2705596

Maene